opis eksponatów


Piątek 21.06.2013 r.

W miniony piątek do Izby Regionalnej przybyła duża grupa dzieci ze Szkoły Podstawowej nr 4 w Stalowej Woli.

 

MASZYNA DO SZYCIA - urządzenie zaprojektowane do łączenia kawałków  materiałów za pomocą nici  poprzez utworzenie szwu. Przybornik do szycia - zawierał on igły, nici i naparstek

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_49.jpg

b_1024_768_0_0___images_112.jpg

SIERP– najstarsze z ręcznych narzędzi rolniczych, od starożytności  uznawane jako symbol rolnictwa.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_3.jpg

CEPY – narzędzie rolnicze do ręcznego młócenia zboża.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_15.jpg


ŻELAZKO – urządzenie służące do prasowania, czyli wygładzania tkaniny za pomocą wysokiej temperatury i nacisku.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_14.jpg

KUFER-   przenośny pojemnik na bagaż w kształcie zbliżonym do dużego prostopadłościanu, z otwieraną górną pokrywą.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_11.jpg

WALIZKA - przenośne opakowanie na bagaż, używane najczęściej w trakcie podróży.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_12.jpg

STRUG – narzędzie do obróbki skrawaniem używane w ciesielstwie i stolarstwie.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_27.jpg


MASELNICA (masielnica, maśniczka, maślniczka) – urządzenie do ręcznego wytwarzania masła; stosowana w gospodarstwach wiejskich jeszcze w  XX w.

SZATKOWNICA RĘCZNA- dawne narzędzie stosowane do rozdrabniania kapusty.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_7.jpg

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_24.jpg

DZIEŻA -naczynie służące do rozczyniania mąki i wyrastania ciasta chlebowego.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_21.jpg

BECZKA- cylindryczne naczynie wykonywane z klepek drewnianych, wykorzystywane do przechowywania płynnych i suchych produktów. Wykonywał je bednarz. ĆWIERĆ- naczynie służące dawniej do mierzenia objętości ciał sypkich (zboża). Pojemność ćwierci wynosiła czwartą część korca (około 30 litrów). Ćwierć była zwykle wykonana z klepek dębowych i okuta obręczami stalowymi.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_19.jpg

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_30.jpg

PIŁA POPRZECZNA– tzw.”twoja moja” służy do cięcia grubszych kawałków drewna, do ścinania drzew, zakończona po obydwu stronach rączkami, uchwytami do trzymania. Poprzedniczka piły motorowej.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_29.jpg

TRAK-ręczna tartaczna piła  do cięcia bali budowlanych.do pracy tą piła trzeba było trzech osób.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_4.jpg

PIŁA RAMOWA– długa cienka piła umocowana w ramie , którą reguluje się i napręża odpowiednim kołkiem przymocowanym do sznurka. Można ciąć w pojedynkę jak i we dwoje. IMADŁO - przyrząd służący do mocowania przedmiotów poddawanych obróbce ręcznej lub mechanicznej.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_28.jpg

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_34.jpg

CIERLICA– przedmiot służący do dalszej obróbki lnu posiadający dwie szczeliny,co mocniej rozdrabniało twarde pażdzierze lnu lub konopi.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_56.jpg

SZCZOTKA DO CZESANIA LNU - włókno wyczesywano ręczną szczotką, aby usunąć resztki paździerzy i oddzielić pakuły od włókna długiego, wykonana z kawałka deski, w którą powbijano ostre gwoździe.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_32.jpg

MANIERKA - niewielkie, zazwyczaj o pojemności do 2 litrów, zamykane naczynie wykonane z twardego materiału i przeznaczone do przenoszenia napojów w warunkach polowych.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_35.jpg

TOPÓR CIESIELSKI– narzędzie służące głównie do obrabiania drewna budowlanego.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_38.jpg

SZCZYPCE KOWALSKIE –narzędzie służące do przytrzymywania rozgrzanego metalu.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_37.jpg

BECZKA NA NAFTĘ – naczynie stosowane do przechowywania zapasów nafty.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_36.jpg

KOŁOWROTEK – najprostsze urządzenie mechaniczne do wytwarzania przędzy z włókien.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_33.jpg

RAJTKI – sukniane spodnie męskie- 1928 r. Oficerki

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_40.jpg

b_1024_768_0_0___images_104.jpg

Pies do zdejmowania butów - 1918 rok

b_1024_768_0_0___images_105.jpg

ŁOPATA PIEKARSKA - narzędzie służące do wkładania chleba do pieca.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_44.jpg

ŁOPATA DO ZBOŻA – wykonana w całości, ze styliskiem, z jednego kawałka drewna.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_45.jpg

RĘKAWNIK– przedmiot do prasowania rękawów.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_41.jpg

LACHA DO SUSZENIA OWOCÓW.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_43.jpg

FASKA – naczynie drewniane do przechowywania zapasów żywności konserwowanej solą. STOLNICA –deska do wyrabiania ciasta.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_42.jpg

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_69.jpg

SZAFKA KREDENSOWA, w której znajdowało się szkło i delikatna ceramika

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_64.jpg

RADIO „DIORA”- eksponat 1968 r.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_65.jpg

WIENCISZ – sieć do połowu ryb

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_66.jpg

MIARKA DO ZBOŻA- drewniane naczynie do odmierzania i przenoszenia zboża oraz produktów sypkich.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_68.jpg

WRZECIONO - nieodłączna część kołowrotka do zawijania nici.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_67.jpg

KUFEREK – skrzynka na narzędzia

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_70.jpg

Opracował: Andrzej Lachowski

 

KOPAŃ - duże podłużne naczynie, niecka, służyła do przechowywania zapasów żywności np. solonego mięsa.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_6.jpg

ORCZYK- poziomy drążek służący do połączenia uprzęży zwierzęcia pociągowego z pojazdem lub maszyną rolniczą.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_20.jpg

CHOMĄTO – rodzaj jarzma używanego do zaprzęgania zwierząt pociągowych do ciągnięcia wozu, pługa, itp. LEJCE, WODZE - skórzane pasy połączone z wędzidłem, przy pomocy których jeździec utrzymuje kontakt z pyskiem konia i przekazuje mu sygnały.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_50.jpg

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_51.jpg

PÓŁSZOREK- część uprzęży dla zwierząt pociągowych.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_52.jpg

JARZMO- przyrząd do noszenia dwóch wiader wody zawieszonych na hakach umocowanych w drewnie.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_59.jpg

LODA- urządzenie do nakładania dużych elementów  drewnianych.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_55i.jpg

KANTAR - rodzaj uproszczonej uzdy (dla konia, osła, muła lub innych zwierząt hodowlanych); posiada kółko do mocowania uwiązu.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_46.jpg

ŻARNA – urządzenie do ręcznego mielenia zboża, złożone z dwóch kamieni, jednego nad drugim, z których górny jest ruchomy względem dolnego.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_31.jpg

UZDA – część uprzęży konnej zakładanej na łeb konia.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_54.jpg

BAT – narzędzie złożone z rzemienia i sznura na pręcie lub kijku, stosowane do popędzania zwierząt, dawniej do wymierzania kar cielesnych.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_53.jpg

SZTYNWAGA – podłużny drążek przystosowany do zaczepu uprzęży konnej a z drugiej strony bron

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_48.jpg

GRABIE DO ŚCIERNISKA –szerokie grabie do zgrabywania pola po koszeniu kosą

b_1024_768_0_0___images_114.jpg

Sieczkarnia ręczna do podcinania strzechy - wykrętek - cięcia słomy,siana, pokrzyw

Sieczkarnia ręczna- maszyna rolnicza do siekania słomy,siana

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_47.jpg

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_61.jpg

Młynek- wialnia eksponat z 1918 r.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_60.jpg

Opracował: Andrzej Lachowski

 

 
MAKUTRA – gliniana misa o porowatej powierzchni wewnętrznej, używana  do ucierania mas tortowych, maku, białka itp.
b_1024_768_0_0___images_Resize_of_1.jpg

MAGLOWNICA-  urządzenie służące do ręcznego wygładzania bielizny i pościeli przy pomocy nacisku na wałek.
b_1024_768_0_0___images_Resize_of_17.jpg
KAMIONKOWY GARNEK - służy do marynowania  mięsa, przetrzymywania różnych produktów żywnościowych. PATELNIA– naczynie kuchenne służące do smażenia, pieczenia lub duszenia potraw.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_16.jpg

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_10.jpg

PRASKA DO SERA - kilkadziesiąt lat temu powszechnie używana do wyciskania twarogu.W niektórych gospodarstwach stosowana do dziś.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_25.jpg

MŁYNEK- urządzenie ręczne służące do mielenia, rozdrabniania suchych produktów spożywczych. CZAJNIK, IMBRYK– naczynie kuchenne służące zazwyczaj wyłącznie do gotowania wody.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_22.jpg

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_18.jpg

DYNAREK – przedmiot z metalu wykorzystywany do podgrzewania potraw w naczyniu na blasze lub ognisku.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_58i.jpg

POJEMNIK DO WODY- używany do mycia z 1942 r. KONEW-duży dzban do przenoszenia mleka, wody lub innych produktów

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_62.jpg

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_63.jpg

STÓŁ z 1950 r.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_71.jpg

Kantarek - waga sprężynowa z XIX wieku Waga szalkowa z 1910 roku

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_39.jpg

b_1024_768_0_0___images_110.jpg

BRZYTWA – narzędzie używane  do golenia i usuwania nadmiernego owłosienia.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_13.jpg

PASEK DO OSTRZENIA BRZYTWY-oryginalny pasek z 1932 r.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_57i.jpg

NIECKA - naczynie drewniane powszechnie  używane w domach w XIX wieku.

LAMPA  NAFTOWA – stosowana w domach  i gospodarstwach począwszy od  1860 r.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_9.jpg

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_8.jpg

TARA, tarka - narzędzie wykorzystywane do prania odzieży.

b_1024_768_0_0___images_Resize_of_2.jpg

KOSZAŁKA – koszyk na drewno,sieczkę.

b_1024_768_0_0___images_103.jpg

 

Opracował: Andrzej Lachowski