Wycieczka ze Stalowej Woli PSP nr 1

Grupa uczniów ze szkoły nr 1 w Stalowej Woli przybyła do izby dnia 08.06.2016 r.

 
Wycieczka z Gimnazjum z Opalenicy pod Poznaniem

03 czerwca 2016 r. Izbę  odwiedziła 45 osobowa grupa młodzieży z Gimnazjum w Opalenicy.Tradycyjnie uczniowie robili masło,cięli piłą "twoja moja",maglowali,przędli  i wysłuchali historii powstania izby.Jako bilet wstępu była to kromka chleba ze smalcem i ogórkiem.

Dziękujemy za odwiedziny  i zapraszamy inne szkoły.

 
Noc Bibliotek

14 maja 2016 r. w Radomyślu nad Sanem podczas Nocy Bibliotek odbyła się promocja książki pani Teresy Kowalik- Gąski,ale to nie był jedyny atut tego wieczoru.

"Przegląd postaci z bajek", w które wcielały się  dzieciaki przykuł uwagę wszystkich a szczególnie Komisji.To był trudny wybór a postaci ponad 15.Podobnie trudny wybór stanął przed Komisją ,która oceniała smakowite potrawy wykonane na podstawie" Receptur z literatury" .Zespoły kulinarne z Woli Rzeczyckiej, KGW Witkowice, KGW Dąbrówka Pniowska, KGW Chwałowice,Stowarzyszenie NOVINY, Pąństwo Smaliszowie i Izba Regionalna przygotowały literackie pyszności.Na Konkurs "Zakładka do książki",wpłynęło ponad 50 prac.

 
Chrzest 966

Niecodzienne spotkanie odbyło się 19 maja w izbie regionalnej w Antoniowie.

Spotkanie rozpoczęli uczniowie kl IV z PSP Chwałowice przedstawiając Chrzest Mieszka I, tuż po tym występie odbył się pokaz mody z czasów średniowiecza.W pokazie uczestniczyli uczniowie klasy I,IV i V PSP Antoniów i kl IV PSP z Chwałowic. Stroje przedstawiające wszystkie stany były niesamowitym odzwierciedleniem tamtej epoki. Wójt Gminy Jan Pyrkosz nie ukrywał zadowolenia z pomysłowości uczniów.W swoim podsumowaniu stwierdził..."że to pierwsze na terenie Gminy spotkanie upamiętniające 1050 rocznicę Chrztu Polski".

Po występach scenicznych przyszedł czas na śniadanie. A tam stoły uginały się od" mieszkowych" straw.Suszone i marynowane ryby,solone śledzie,wędzona słonina, krew z kaszą, przepiórcze jaja,smalec,podpłomyki,kasza jaglana na słodko,kasza z sosem grzybowym, zupa grochowa,kapusta z warzywami i mięsem pieczona na ognisku,przepiórka z kaszami, ciasto z papierówek i rabarbaru i bardzo wiele przypraw.Dzisiaj są one łatwo dostępne jednak w tamtych czasach był to bardzo trudny i drogi do zdobycia produkt, używali ich dworzanie.

Dziękuję osobom, które przyczyniły się do takiej "zastawy" stołowej i dekoracji (dyby,koło garncarskie..)

Dziękuję paniom:

Agnieszce Wrona,Barbarze Bużewicz, Alinie Sobala,Danucie Dudzińskiej,Zofii Król, Marlenie Lachowskiej, KGW Dąbrówka Pniowska, KGW Chwałowice,pracownikom GCK,

i panom:Marianowi Bednarowskiemu, Jarosławowi Lubera i Andrzejowi Lachowskiemu.

 
«pierwszapoprzednia12345678910następnaostatnia»

Strona 6 z 46